Kako će se niže kamatne stope u Americi odraziti na tržište Srbije?

Prvi put posle 10 godina američka centralna banka ( FED ) je smanjila kamatne stope zbog promene trgovinske politike američkog predsednika Donalda Trampa i niske inflacije u USA.

Ovo je peti put od 1995 godine da FED smanjuje kamatne stope.

Smanjenje kamatnih stopa moglo bi uticati na smanjivanje recesije, koja se povećala zbog trgovinskog rata predsednika Donalda Trumpa sa Kinom i ekonomijama širom Evrope, Azije i Latinske Amerike.

 Zašto je FED doneo odluku da smanji kamatne stope?

Odluka je doneta zbog:

  • Niske inflacije,
  • Opreznih potrošača,
  • Proizvodnih problema,
  • Jake zaposlenosti,
  • Cena na tržištu akcija.

Niska inflacija:  cene u SAD porasle su za 1,5 % u poslednjih godinu dana, što je jednako proseku koji je zabeležen u vreme svetske ekonomske krize 2009. godine.

Oprezni potrošači: potrošnja je u junu ove godine porasla za samo 0,3 %. Međutim, potrošnja u julu je dostigla najviši nivo ove godine.

Proizvodne nevolje:  proizvodnja u Americi  je već godinama smanjena.

Jaka zaposlenost: stopa nezaposlenosti i dalje je niska. Plate su u junu porasle za 0,5 %, a i štednja je takođe povećana.

Tržište akcija: američke berze čine oko 40% vrednosti globalnog kapitala akcija. 5.8.2019. saopšteno je da su američke akcije zabeležile najveće jednodnevne gubitke u 2019. godini, nakon što je Kina ojačala svoju valutu, kao meru zaštite od američko-kineskog trgovinskog rata.

S obzirom na više pozitivnih pokazatelja, neki ekonomisti i dalje nisu zabrinuti zbog signala koje tržište šalje a koje ukazuje da dolazi do recesije.

Kako će reagovati tržišta van Amerike i američko tržište?

Kako globalna nesigurnost raste, Fed će najvjerovatnije smanjiti kamatne stope za 0,25 %, prvi put posle 2008.

Vlasnici američkih deonica su se razveseili sa vešću kako FED smanuje kamatnu stopu dok su se svi ostali građani Amerike koji imaju štednju u bankama rastužili jer će imati manju štednju na osnovu niže kamatne stope. Međutim, generalno gledano, teško je predvideti kako će ekonomija reagovati.

Smatra se da snižene kamatne stope podstiču preduzeća i pojedince da uzimaju zajmove i prave nove investicije!

Van Amerike, oni koji imaju američke obveznice sa fiksnim dohotkom mogu imati koristi od pada kamatnih stopa, jer će vrednost tih obveznica rasti na sekundarnom tržištu.

Slično tome, svima onima koji su uzeli kredite koji su vezani za amarički dolar idu u prilog niže kamatne stope na američkom tržištu jer će vraćati manju sumu kredita.

Ali ako dolar postane povoljniji, zemlje koje izvoze robu u SAD bi bile pogođene jer bi njihovi proizvodi Amerikancima postali relativno skuplji čime gube bitku sa konkurencijom na tržištu.

Što se Evrope tiče i budućih poteza Evropske centralne banke ( ECB ), trebalo bi sačekati da nova direktorka Kristin Lagard preuzme stvar u svoje ruke i da se vide ishodi na monetarnom tržištu.

Kako će se amaričke niže kamatne stope odraziti na tržište Srbije?

Smanjenje kamatnih stopa u Americi će imati uticaj na globalne investicije i na veću spremnost investitora za ulaganja u Srbiju.

Očekuje se da će se Narodna banka Srbije prilagoditi promeni niže kamatne stope u Americi i da će se to preneti na sve segmente dinarskog tržišta i tako nastaviti podrška privrednom rastu.

Iz  Narodne banke Srbije navode da bi niže kamatne stope u Americi mogle da impliciraju da finansijski uslovi, a time i kamate na devizno indeksirane kredite u Srbiji mogu ostati povoljne u dužem vremenskom periodu u odnosu na prethodna očekivanja.

Na kraju, banka Amerike upozorava da bi Kina mogla da utiče na promerne na tržištu nafte!

Ostaje nam da pratimo američko-kineska trgovinska dešavanja i da vidimo kako će se ta dešavanja odraziti i na tržište Srbije.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × five =