Od jedne mašine do uspešnog posla

Ako ste ikada pretraživali internet u nadi da će vam pomoći da se lakše odlučite koji posao biste mogli da pokrenete, a da odgovara vašim zahtevima i veštinama, verovatno ste ubrzo uvideli da je internet prepun priča o poslovnim uspesima preduzetnika koji su pratili svoje snove, verovali u njih i uložili sve kako bi uspeli.

Potrebno da imate jasnu ideju kao i želju da taj posao obavljate svakoga dana, puni elana.

Danas nije retkost da hobi preraste u pravi posao koji vam omogućuje da ostavite svoj prethodni posao i budete sam svoj gazda. Ponekad je za dobar početak potrebna samo jedna mašina.

Jedan od najpopularnih i isplativih posla jeste štampa.

Poznati informativni sajtovi stalno pišu tekstove na temu ulaganja u nove poslove i posao štampara se visoko kotira, jer su početna ulaganja relativno niska u rasponu od 500 do 1000 evra.

Naravno, u ovaj posao ne biste trebali ulaziti kao laik, potrebno je da se dobro informišete o branši u koju planirate da uplovite.

Proces štampe zavisi od tehnike štampe koja se primenjuje, izbor mašina je sledeći:

  • mašina za visoku štampu
  • mašina za ravnu štampu (ofset)
  • mašina za duboku štampu
  • mašine za ito štampu
  • mašine za digitalnu štampu

Pored ove podele potrebno je izabrati broj štamparskih boja koje se nanose u toku jednog prolaza kroz mašinu, bira se između jednobojnih i višebojnih mašina, koje imaju opciju jednostranog ili obostranog štampanja.

Vrste štampe

Postoji pregršt mogućnosti i različitih kreativnih rešenja kada je u pitanju štampa. Prva je sito štampa na tekstilu, štampanje majica, kačketa, torbi i ostalih tekstilnih komada.

Danas u vreme ekološke borbe protiv zagađenja i nerazgradivih kesica, cegeri postaju sve popularniji, zato su štamparije masovno počele da štampaju na  tzv. torbama za pijacu i to veoma uspešno kao i da štampaju  majice sa omiljenim junacima, citatima, majice za parove, poklon majice.

Pored stavljanja omiljenog sadržaja na tekstil se može uraditi i vez, tehnikom igle i konca. Ovom tehnikom se najčešće brendiraju polo majice, kačketi i košulje.

Pored tekstila možete štampati na plastici i svoju ponudu ponuditi firmama koje žele da brendiraju svoje reklamne materijale poput olovaka, pvc kartica, upaljača itd.

Kod brendiranja se takođe može koristiti i tampon štampa koja radi štampu na neravnim predmetima, poput stakla, okvira za naočare, keramike i ostalih krivih površina.

Štampa na drvetu, koži i metalu, takođe uzima maha u internet sferi, štampanje različitih pločica, privezaka i rokovnika.

Ofset štampa svih vrsta formata raznih bošura, memoranduma i kataloga, se može zameniti digitalnom štampom ukoliko su u pitanju manji tiraži.

Digitalna štampa je najmoderniji način brendiranja artikla.

Ona se ostvaruje direktnom vezom kompjutera i štampača, nudi visok kvalitet i veoma kratak rok izrade traženog proizvoda.

Poslednje, ali ne manje bitna termografija, koja štampanim materijalima daje luksuzan reljefni izgled. Ova tehnika se najčešće primenju je kod štampanja vizit karti i pozivnica za razna slavlja.

Posao koji smo predstavili je veoma raznovrstan, kreativan i nudi pregršt različitih opcija koje omogućavaju nekom ko razmišlja da se upusti u preduzetništvo da počne sa manjim štamparskim poduhvatom kako bi se kasnije dodatno širio i prerastao u pravo štamparsko carstvo.

A štamparije uvek imaju dosta posla!

Dali smo vam jedan predlog a ako imate vi nešto da predložite svima onima koji žele da se oprobaju u svom biznisu, napišite u komentarima ispod.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + 5 =