Plaćanje telefonom preko QR koda

Da li ste čuli za plaćanje QR kodom? U današnje vreme postoji toliko inovacija što se mobilnog bankarstva tiče, a jedna od njih je plaćanje mobilnim telefonom preko QR koda.

Međutim, plaćanje QR kodom deluje kao odlično rešenje, jer vas oslobađa popunjavanja ličnih podataka na uplatnicu samim tim sprečava pravljenje mogućih greški pri pisanju i uplaćivanju određenih računa.

Plaćanje QR kodom u Srbiji

Građani Srbije bi uskoro mogli da zamene čekanje u redu kao i nošenje novčanika za mobilni telefon. Dovoljno je da se pri plaćanju usmeri kamera telefona na QR kod kako bi se plaćanje izvršilo.

O implementiranju ove vrste plaćanja se dosta govori u poslednje dve godine, kako za obične građane tako i za poslodavce kojima bi plaćanje QR kodom olakšalo posao i ne bi morali da poseduju POS terminal.

Narodna banka Srbija je pripremila dokument kojim se standardizuju podaci koji su potrebni za izvršenje plaćanja upotrebom QR koda. Ova vrsta plaćanja bi trebala da smanji troškove poštarine, ali da ubrza plaćanje.

Ova akcija je nastala sa ciljom promovisanja instant plaćanja koje je sve popularnije svuda u svetu i koje polako zamenjuje standardno plaćanje.

Bilo je planirano da se aplikacija PKS instant PAY pusti u rad početkom ove godine, ona je trebala da bude namenjena za preduzetnike koji nemaju POS terminal.

Glavni cilj je da se poveća udeo bezgotovinskog plaćanja, jer ono utiče na smanjenje sive ekonomije i digitalizaciju poslovanja. U procesu implementacije učestvuje 11 banaka, s obzirom da ovaj način plaćanja još nije pokrenut i nije uzeo maha, velika je verovatnoća da do dogovora još nije došlo.

Kao rezultat tome, možete videti da neke banke poput  SBER banke razvijaju svoje aplikacije u saradnji sa određenim trgovinama i preduzećima, pokušavaju da implementiraju QR plaćanje.

Kada će doći do zajedničke saradnje i izrade univerzalne aplikacije za plaćanje koja će imati široki upotrebu, nije još sigurno.

Plaćanje QR kodom tek treba da zaživi u Srbiji, a kad imamo više načina plaćanja to može da bude samo prednost a nikako mana.

Korisnicima treba ponuditi veći izbor prilikom plaćanja, a na njima je da izaberu kako vole da plaćaju.

Popularnost plaćanja QR kodom u Kini

Plaćanje QR kodom je najpopularnije u Kini. Gotovo svi prodavci u Kini su opremljeni opremom za plaćanje QR kodom pa su se Kinezi na to uveliko navikli i ne nose sa sobom novčanike.

U Kini se danas priča o novijim načinima plaćanja, o plaćanju putem prepoznavanja lica ili “facial recognition” tehnologiji, usled čega će plaćanje QR kodom ubrzo zastariti.

Kompanija Alibaba je već omogućila plaćanje putem nove tehnologije, tehnologije prepoznavanja lica koja, kako kažu u kompaniji, je lakši način plaćanja od plaćanja QR kodom jer na ovaj način mogu da plaćaju svi, čak i nepismena lica.

Glavna prednost plaćanja putem QR koda je brzina, a preko tehnologije prepoznavanja lica brzina je još bolja.

U Srbiji je uvedeno plaćanje putem mobilnog telefona preko QR koda, ali nisu sve prodavnice opremljene potrebnom opremom za ovaj način plaćanja kao što ni sve banke još uvek ne podržavaju ovakav način plaćanja.

O plaćanju putem prepoznavanja lica možemo da pričamo u Srbiji kao o dalekoj budućnosti.

Šta mislite o plaćanju putem mobilnog telefona preko QR koda? Da li će takav način plaćanja ubrzati kupovine?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + 13 =