Pokretanje biznisa uz pomoć državnog novca

Imate ideju za odličan posao, ali nemate dovoljno sredstava da ga pokrenete? Ili možda jednostavno želite da pored svog kapitala osigurate i dodatni u slučaju nepredviđenih situacija i troškova? Iskoristite subvencije države kako biste konačno postali svoj gazda.

Uslovi za dobijanje subvencije

Nacionalna služba za zapošljavanje svake godine raspisuje konkurs za dodelu subvencija za samozapošljavanje. Subvencija iznosi 200,000,00 dinara, odnosno 220,000,00 u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 240, 000, 000 dinara ako je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom. Ovi iznosi mogu varirati od grada do grada, sve zavisi od njegove razvijenosti.

Kako biste ostvarili pravo na ovu subvenciju morate zadovoljiti dva uslova NSZ-a, a oni su sledeći:

  • morate biti prijavljeni na evidenciju nezaposlenih NSZ
  • morate proći dvodnevnu obuku NSZ za razvoj preduzetništva na kojem učite kako se pravi biznis plan koji je potrebno predati ukoliko se odlučite da tražite subvenciju.

Ako ispunjavate sve uslove potrebno je da znate da kada dobijete subvenciju u obavezi ste da  plaćate doprinose za socijalno osiguranje i poreze najmanje godinu dana. Ne platite li doprinose za taj vremenski period moraćete da vratite novac koji ste uzeli od države.

Odluku o odobravanju subvencije donosi direktor filijale NSZ, postoji lista po kojoj se boduju si biznis planovi koji pristignu na konkurs.

Kriterijumi su :

  1. Razvijenost jedinice lokalne samouprave u kojoj podnosilac zahteva planira da otvori i obavlja svoju delatnost

Na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje možete pronaći informacije o tome u koju grupu spada vaša opština i koliko bodova vam donosi.

  1. Planirana vrsta delatnosti

Na listi delatnosti najviše bodova nose proizvodnja  i proizvodno zanatstvo, zdravstvene i intelektualne usluge, 15 bodova. Uslužno zanatstvo i ostale uslužne delatnosti nose 8, hoteli, restorani, odnosno ugostiteljski poslovi nose 6 bodova, ukoliko se vaša delatnost ne nalazi u ovim grupama sledi vam nula.

  1. Kategorija lica

U ovoj grupi bodove dobijaju samo oni koji spadaju u grupu teže zapošljivih lica, ostali ne dobijaju bodove.

  1. Potrebni resursi za otpočinjanje obavljanja sopstvenog posla

U ovoj kategoriji se gleda da li vam je potreban poslovni prostor ili ne i da li posedujete  odgovarajuću opremu  i u kojoj vrednosti.

Maksimalan broj bodova je 75.  Nemojte da vas ovo brine, sve informacije i savete ćete dobiti od svog savetnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Sve što treba da znate

Odmah na početku treba da znate da ova subvencija nije ni približno dovoljna za otvaranje nekog velikog biznisa, naročito ako mislite na proizvodnju, ali svakako može dosta da pripomogne.  Dobro isplanirajte kako ćete novac ulagati, kako biste uspeli da razvijate posao i ujedno da ispoštujete dogovor sa NSZ.

Novac vam se prebacuje na račun tek nakon što obavite sve formalne procedure. Dakle kada postanete pravno lice, izaberete šifru delatnosti (mora biti ista šifra kao i u biznis planu), registrujete firmu, otvorite žiro račun i  dobijete PIB.

Jedna od najbitnijih stvari za koju treba da se odlučite je način oporezivanja i plaćanja doprinosa. Da li ćete biti paušalac ili ćete imati knjigovođu. Ako mislite da bi paušalno plaćanje bio bolji izbor dobro se raspitajte u poreskoj upravi da li se to isplati za vašu delatnost i da li ste odabrali pravu šifru. Sve kriterijume određuje upravo Poreska uprava.

Ako ipak želite da odaberete knjigovođu i ličnu zaradu, uvek možete sebi uplatiti minimalac. Za početnike, to je možda najsigurnije rešenje, pa ćete posle kako vam posao bude rastao podizati svoju platu u skladu sa tim.

Imate odličnu ideju i smatrate da imate siguran biznis u budućnosti, onda ne razmišljajte previše, konkurišite za subvenciju i pokušajte da postanete sam svoj gazda.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + 19 =