Razmišljate o poslu u Americi?

Poslovi u Americi su počeli da privlače pažnju studenata još od 2000. godine kao šansa za ostvarenje sna rada “preko”, upoznavanja druge kulture i sklapanja novih prijateljstava.

Naravno, tokom godina ponuda poslova se proširila i na druge zemlje poput Kine i Nemačke, ali je i pored toga Amerika ostala na prvom mestu po interesovanju mladih.

Work&Travel je program kreiran od strane američke vlade 60tih godina i predstavlja kulturnu razmenu studenata koja im pruža mogućnost da letnju pauzu na fakultetu iskoriste kako bi usavršili jezik, upoznali kulturu, običaje i filozofiju zemlje u koju idu.

Student tokom svog boravka u Americi dobija radnu dozvolu koja traje  najduže 4 meseca, posao može obezbediti sam ili mu obezbeđuje agencija preko koje odluči da se upusti u ovu avanturu.

Kada radna viza istekne, studenti imaju pravo da ostanu u Americi još mesec dana koje najčeše koriste za putovanje na destinacije koje su oduvek želeli da posete, Las Vegas , Vašington, Hollywood.

Poslovi koji su najčešće u ponudi su iz oblasti turizma: restorani, bazeni, zabavni parkovi, hoteli itd. Naravno, postoji mogućnost pronalaska dodatnog posla ukoliko vam nije dovoljna dnevnica koju ćete dobijati na već obezbeđenom poslu.

Ko ima pravo da učestvuje u programu Work and Travel?

Da biste krenuli na put do Amerike potrebno je da ste student koji redovno polaže ispite, stremite ka diplomi, imate između 18 i 28 godina i posedujete konvezacijski nivo engleskog jezika.

Američke kompanije i nevladine organizacije su sponzori W&T programa, oni obezbeđuju posao i njima ste dužni da se javljate jednom mesečno, kako vam ne bi ukinuli vizu. Posao koji vam sponzori obezbede se ne mogu ostaviti kako bi ste prihvatili neki drugi. Za sva pitanja koja imate dok ste tamo, obraćate se njima.

Program se najčeće održava od aprila do sredine oktobra, vi sami birate kada vam je najpogodnije da odete. S tim što za vizu možete aplicirati marta, aprila, maja i juna.  Cene programa variraju u zavisnosti da li će vam agencija naći posao ili ćete ga naći sami, plus morate računati da vam do prve plate treba džeparac koji ćete od kuće poneti sa sobom. Prijave su otvorene do popunjavanja kvota u agencijama, što se najčešće dešava dosta rano, u martu mesecu.

Dnevnice zavise od posla koji ćete obavljati, ali najčešće se kreću između 7 i 15 dolara.

Iz Srbije godišnje na Work & Travel program ode između 2000 i 4000 studenata.

Work & Travel pruža mnogo toga, postoji i nekolicina ljudi koji se vrate sa negativnim iskustvom, ali je to zaista manjina.

Pored usavršavanja jezika i upoznavanja Amerike, imate priliku da poboljšate svoj CV, da postanete samostalni,  naučite da se starate sami o sebi i naravno da zaradite dosta novca.

Život i rad u Americi će vas sigurno promeniti, a vaš CV će na našem tržištu rada odudarati u odnosu na druge.

Radeći u Americi, možda ćete dobiti ideju za pokretanje sopstvenog startapa.

Ako ste student, prijavite se na ovaj program jer je sad prilika za to. Iskoristite priliku koja vam se pruža da vam kasnije u životu ne bude žao što ste propustili šansu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − 16 =