Srbija i Kina grade IT park u Beogradu

Vlada Srbije i kineska korporacija za puteve i mostove CRBC  (China Road and Bridge Corporation), potpisali su ugovor o izgradnji  industrijskog parka, posle više od tri godine pregovoranja. Zajednički će ulagati i upravljati IT parkom koji će se nalaziti u Beogradu.

Veliki IT park se gradi u Beogradu na levoj obali Dunava. Ovaj naučno tehnološki park će promeniti izgled tog dela grada, a radovi u izgradnji IT parka su planirani za početak 2020. godine.

Močvara u Borči se uskoro pretvara u namoderniji naučno-industrijski park, a stanovnici tog dela grada će imati koristi od toga jer će se povećati cena stambenog kvadrata, biće novih radnih mesta i taj deo grada će postati lepši za život.

Procenjuje se da će u ovom parku raditi oko 1000 kompanija i da će biti otvoreno oko 5.000 radnih mesta, da će bruto domaći proizvod biti uvećan za 5% i bužet Srbije bogatiji za oko 2 milijarde evra godišnje.

IT park će se prostirati na 320 hektara površine pored Pupinovog mosta i sastojaće se iz 3 pod-parka. Jedan će se baviti proizvodnjom i prerađivačkom industrijom, drugi trgovinom i logistikom a treći će biti fokisiran na IT tehnologije.

Prilika za posao

U naučno-industrijskom parku će raditi stručnjaci iz različitih oblasti pre svega iz oblasti fizike, matematike, elektrotehnike, mašinstva, programeri i drugi profili koji se dosta traže u inostranstvu.

Nadamo se da će se naši stručnjaci zadržati u Srbiji i da će kompanije koje budu poslovale u IT parku ponuditi iste ili slične uslove našim stručnjacima kakvi se nude i u svetu.

IT park u Beogradu će biti nalik IT parku u Kini u Sudžou, koji je isto pre 20 godina bio močvara a sad je jedan od najmodernijih IT parkova u svetu.

U parku će biti izgrađene „zelene zgrade“ po najvišim ekološkim standardima, radiće se sa najsvremenijom opremom a pored stručnjaka iz pomenutih oblasti, posla će biti i za osobe sa srednjom školom.

U samoj izgradnji naučno-industrijskog parka biće angažovani srpski izvođači i koristiće se materijali iz Srbije.

Izgradnjom IT parka u Srbiji, Srbija će postati privlačna lokacija za mnoge strane renomirane IT kompanije koje će želeti da imaju predstavništvo upravo u modernom IT parku.

Ideja srpsko-kineske saradnje u izgradnji IT parka je da Srbija daje državno zemljište, Kina finansira izgradnju parka u kome će poslovati 70 kineskih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, logistikom i uslugama.

Pored kineskih kompanija, u parku će poslovati i srpske kao i kompanije iz celog sveta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je izjavio da će izgradnja IT parka u Borči početi početkom 2020. godine.

IT park će biti sjajan magnet za privlačenje stranih kompanija da posluju u Srbiji i regionu. Srbija će umesto što izvozi stručne kadrove moći da iz zadrži kao i da privuče druge kvalitetne IT talente iz regiona.

Izgradnja IT parka planirana je u tri faze i izgradnju će voditi kineska kompanija CRBC  (China Road and Bridge Corporation), koja posluje u više od 60 zemalja širom sveta.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 − four =